Пикочна киселина, серум

Цена на изследване: 3.30 Лева

Пикочна киселина, кръвни изследвания

Пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините в организма. Пурините представляват азотсъдържащи съединения, които се намират в клетките на тялото, включително в структурата на ДНК. Пикочната киселина е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се балансира между нормалното производство и елиминирането ѝ най-вече чрез бъбреците.

Малка част от пурините попадат в организма при приема на някои храни, като например черен дроб, дивеч, морски деликатеси, сух грах и боб, както и при консумацията на някои алкохолни напитки, главно бира. Това може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, или така наречената хиперурикемия.

Какво определя изследването?

Чрез изследването на пикочна киселина се измерва концентрацията на този метаболит в проба от кръв.

Най-често изследването се назначава с цел диагностициране на подагра.  Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина.

Високите нива на пикочна киселина могат да доведат и до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност, поради неспособността на бъбреците адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.

Други причини за повишеното й количество са псориазис, токсикози по време на бременност, чернодробна недостатъчност. Причина за повишените нива на пикочна киселина могат да бъдат и някои хематологични заболявания – левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемии, при туморен разпад, хипертиреоидизъм и др.

Някои медикаменти също оказват влияние върху нивата на пикочната киселина в кръвта. Прием на ниски дози аспирин може да увеличи нивата, подобно на диуретици, барбитурати, варфарин и други лекарства.

Кога да изследвам пикочна киселина?

Симптомите на подагра включват:

  • повишена чувствителност или болки в ставите;
  • подуване (оток) в областта на става;
  • зачервяване на кожата около ставата, като кожата е лъскава и топла;
Беше ли полезен този пост?
Кажете ни дали сте харесали поста. Така ще подобряваме съдържанието постоянно.
Да
Не

Подготовка за изследване на кръвна захар

Венозна кръв се взема сутрин на гладно, препоръчително до 10 часа. Нивата на пикочна киселина в кръвта варират в различните части на деня – обикновено са по-високи сутрин и по-ниски вечер.

Проба – венозна кръв

Метод – спектрофотометричен (колориметричен имуноензимен метод)

Референтни стойности

Мъже: <7 mg/dL

Жени: <5,7 mg/dL

Източници: