Menu
Menu

Пикочна киселина, серум

Пакети изследвания

Пикочна киселина, кръвни изследвания

Пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините в организма. Пурините представляват азотсъдържащи съединения, които се намират в клетките на тялото, включително в структурата на ДНК. Пикочната киселина е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се балансира между нормалното производство и елиминирането ѝ най-вече чрез бъбреците.

Малка част от пурините попадат в организма при приема на някои храни, като например черен дроб, дивеч, морски деликатеси, сух грах и боб, както и при консумацията на някои алкохолни напитки, главно бира. Това може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, или така наречената хиперурикемия.

Какво определя изследването?

Чрез изследването на пикочна киселина се измерва концентрацията на този метаболит в проба от кръв.

Най-често изследването се назначава с цел диагностициране на подагра.  Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина.

Високите нива на пикочна киселина могат да доведат и до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност, поради неспособността на бъбреците адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.

Други причини за повишеното й количество са псориазис, токсикози по време на бременност, чернодробна недостатъчност. Причина за повишените нива на пикочна киселина могат да бъдат и някои хематологични заболявания – левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемии, при туморен разпад, хипертиреоидизъм и др.

Някои медикаменти също оказват влияние върху нивата на пикочната киселина в кръвта. Прием на ниски дози аспирин може да увеличи нивата, подобно на диуретици, барбитурати, варфарин и други лекарства.

Кога да изследвам пикочна киселина?

Симптомите на подагра включват:

  • повишена чувствителност или болки в ставите;
  • подуване (оток) в областта на става;
  • зачервяване на кожата около ставата, като кожата е лъскава и топла;

Беше ли полезен този пост?

Подготовка за изследване на кръвна захар

Венозна кръв се взема сутрин на гладно, препоръчително до 10 часа. Нивата на пикочна киселина в кръвта варират в различните части на деня – обикновено са по-високи сутрин и по-ниски вечер.

Проба – венозна кръв

Метод – спектрофотометричен (колориметричен имуноензимен метод)

Референтни стойности

Мъже: <7 mg/dL

Жени: <5,7 mg/dL

Източници: