Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Витамини при децата

Медицинска информация

Докато децата растат и се развиват, за тях е важно да получават достатъчно количество витамини и минерали, които да им осигурят оптимално здраве.
Повечето деца получават адекватни количества хранителни вещества от балансираната диета, но при определени обстоятелства децата може да се нуждаят от прием на добавки с витамини или минерали.

Хранителни нужди за деца

Потребностите на децата от хранителни вещества зависят от възрастта, пола, ръст и тегло, растежа и степента на активност. Според здравните експерти малките деца на възраст между 2 и 8 години се нуждаят от 1000–1400 калории всеки ден. Тези на възраст 9–13 се нуждаят от 1400–2600 калории дневно в зависимост от определени фактори, като ниво на активност. За да се осигури адекватен прием на достатъчно витамини, храната на детето трябва да съдържа следните витамини в посоченото количество:

Препоръчителен  дневен прием 1–3 години 4-8 години 9-13 години 13-19 години
Витамин А 300 mcg 400 mcg 445 mcg 630 mcg
Витамин В12 0,9 mcg 1,2 mcg 1,4 mcg 2,0 mcg                     
Витамин В7 8 mcg 12 mcg 20 mcg 25 mcg
Витамин В1 0,2 mg – под 6 месеца  0,3 mg – от 6 до 12 месеца  0,5 mg – от 1 до 3 години 0,6 mg  0,9 mg 1,2 mg
Витамин С 15 mg 25 mg 39 mg 63 mg
Витамин D 600 IU (15 mcg) 600 IU (15 mcg) 5 mcg 5 mcg
Витамин Е 9 IU (6 mg) 10,4 IU (7 mg) 11 mg 15 mg
Витамин К 5 mcg – под 6 месеца  10 mcg – от 6 до 12 месеца 15 mcg – от 1 до 3 години  20 mcg – от 4 до 6 години 60 mcg 75 mcg
Фолиева киселина (витамин В9) 150 mcg 200 mcg 250 mcg 330 mcg

Витамин D

Витамин D се съдържа само в няколко храни, като мазна риба и яйца и храни, богати на мазнини и зърнени съставки. Най-добрият начин да произведем витамин Д в кожата си е под действието на ултравиолетовата слънчева светлина. Но е важно да пазите кожата на детето си от слънцето. Децата не трябва да се излагат на слънце твърде дълго в горещо време. Не забравяйте да покриете или защитите кожата им, за да не се зачерви или изгори. Често децата трябва да приемат витаминни капки, дори и да излизат на слънце.

Препоръки за прием на витамин D

На кърмачетата от раждането им до 1-годишна възраст, които се хранят с кърма, трябва да се дава ежедневна добавка, за да е сигурно, че получават достатъчно, след консултация с педиатъра на детето. Това е независимо дали кърмещите ги майки приемат добавка, съдържаща витамин D. Кърмачета, хранени с адаптирано мляко не трябва да получават добавка с витамин D, ако консумират по 500 ml адаптирано мляко на денонощие, тъй като адаптираното мляко е обогатено с витамин D и други хранителни вещества. На деца на възраст от 1 до 4 години е препоръчително да се дава ежедневна добавка на витамин D, след консултация с лекуващия лекар.

Витамин А

Витамин А е важен за бебета и малки деца, като някои от може да не получават достатъчно количество от него. Витамин А укрепва имунната система на децата, може да помогне на зрението им при слаба светлина и поддържа кожата здрава.

Добрите източници на витамин А включват:

 • млечни продукти
 • обогатени мазнини
 • моркови, сладки картофи и манго
 • тъмнозелени зеленчуци, като спанак, зеле и броколи

Витаминните добавки, съдържащи витамини А и С, се препоръчват за кърмачета и деца на възраст от 6 месеца до 5 години, освен ако не получават повече от 500 ml адаптирано мляко на денонощие. 

Витамин С

Витамин С е важен за общото здраве и имунната система на Вашето дете. Също така може да помогне на организма му да усвоява лесно желязото от храната. 

Богатите източници на витамин С включват: портокали, киви, ягоди, броколи, домати и чушки. 

Витамини от В групата

Семейството от витамини от група В – B2, B3, B6 и B12 – подпомагат метаболизма, производството на енергия и здравата кръвоносна и нервна системи. Богатите източници включват месо, пиле, риба, ядки, яйца, мляко, сирене, боб и соя.

Хипервитаминозата – (приемът на големи дози витамини и тяхното предозиране) – е вредна за децата. Мастноразтворимите витамини (витамини A, D, E и K) могат да бъдат токсични, ако децата получават твърде големи количества от тях. 

 • Витамин В1 (тиамин)

Тиаминът (витамин В1) е основен хранителен компонент, който служи като кофактор за редица ензими, най-вече с митохондриална локализация. Някои тиамин-зависими ензими участват в енергийния метаболизъм и биосинтеза на нуклеинови киселини, докато други са част от антиоксидантния механизъм. Мозъкът е силно уязвим към дефицит на тиамин поради силната си зависимост от производството на аденозинтрифосфат. Това е по-изразено по време на интензивен растеж (т.е. перинатални периоди и деца), при които дефицитът на тиамин обикновено се свързва или с недохранване, или с генетични дефекти. Дефицитът на витамин В1 допринася за редица състояния, вариращи от леки неврологични и психиатрични симптоми (объркване, намалена памет и нарушения на съня) до тежка енцефалопатия, атаксия, застойна сърдечна недостатъчност, мускулна атрофия и дори смърт.

 • Фолиева киселина (витамин В9)

Фолатът (фолиева киселина, витамин В9) е витамин от група В, който е важен за клетъчното делене и метаболизма на организма. Дефицитът на фолиева киселина в организма предизвиква нарушения на клетъчното деление, най-изявено в бързо регенериращите (възстановяващите се) тъкани. Дефицитът на този витамин, заедно с дефицита на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия. Този дефицит може да предизвика нарушения в миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък. Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността на жените, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации, най-често т.нар. спина бифида, също така преждевременно отделяне на плацентатааборт.

 • Витамин В12 (цианкобаламин)

Витамин В12 е важен за функцията на централната нервна система, за синтеза на червени кръвни клетки, както и за метаболизма и енергийната продукция. Също така се детето се нуждае от витамин В12, за да синтезира ДНК и РНК в клетките, което е основно в растежа и развитието му, както и за нормалната функция на имунната му система.

Недостигът на витамин В12 при децата често се проявява с неспецифични симптоми като забавяне на развитието, раздразнителност, липса на апетит, анемия и слабост. Лекарят може да изследва нивото на витамин В12 на детето чрез кръвен тест. Недостигът на витамин В12 може да се дължи на липсата на витамин в диетата или недостатъчно усвояване на витамина от храната.

Витамин Е (токоферол)

Всяко дете се нуждае от витамин Е. Този ценен витамин предпазва клетките и тъканите му от увреждане. Също така е важен за здравето на червените кръвни клетки. Храните, които са богати на витамин Е са: 

 • пълнозърнести храни, като пшеница и овес
 • пшеничен зародиш
 • листни зелени зеленчуци
 • растителни масла като слънчоглед, рапица и маслина
 • яйчни жълтъци
 • ядки и семена.

Витамин К

Витамин К е изключително важен за организма на детето витамин! Той взема активно участие на процеса на кръвосъсирване, като по този начин предпазва организма от процес на кръвозагуба. Храните, богати на витамин К са:

 • листни зелени зеленчуци
 • млечни продукти, като мляко и кисело мляко
 • броколи
 • соево масло

Когато тялото на детето получава всички витамини в оптимални количества, се чувства добре.

Необходимост от витаминни добавки за децата

По правило децата, които се хранят здравословно, балансирано и разнообразно, не се нуждаят от витаминни добавки. Въпреки това, децата имат различни индивидуални нужди от хранителни вещества, като при някои от тях може да се наложи прием на някои добавки, като например витамин D за кърмачетата. Препоръчва се децата да консумират различни плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти и протеини, за да получават достатъчно хранителни вещества

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Инфо Научи повече:

Здравословно хранене при деца

Детско здраве

Кето диета

 

 

Източници:

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград